
Za zdravje je bistveno ravnovesje med OMEGA-3 IN OMEGA-6 maščobnimi kislinami
Za zdravje je bistveno ravnovesje med OMEGA-3 IN OMEGA-6 maščobnimi kislinami.
Med številnimi »dobrimi« maščobami, ki imajo pomembno vlogo v našem organizmu, sta v zadnjih dveh desetletjih zaradi svojih koristnih lastnosti večkrat-nenasičeni maščobni kislini Omega-3 in Omega-6 deležni posebne pozornosti v svetu znanosti.
Potrebo po maščobnih kislinah Omega-6, ki jih najdemo v rastlinskih oljih in številnih drugih živilih, je možno z lahkoto zadovoljiti z živili, ki so del naše vsakdanje prehrane.
Maščobe Omega-3 pa je veliko težje dobiti. Najdemo jih predvsem v mastnih ribah: lososu, sledu, skuši in sardinah.
Če ne pojeste vsaj 3 do 4 obroka mastnih rib na teden, zelo verjetno uživate nezadostne količine EPA (eikozapentaenojske kisline), DHA (dokozaheksaenojske kisline) in ostalih maščobnih kislin. Dolge molekularne verige v maščobnih kislinah Omega-3 so namreč potrebne za rast in dobro delovanje srca, za kri in ožilje, možgane, živce, oči, sklepe, kožo, spolne organe in delujejo protivnetno.
Z povečanim vnosom Omega 3 maščobnih kislin širokega spektra se vnetje bistveno zmanjša.
- EPA (eikozapentaenojska kislina)
- DHA (dokozaheksaenojska kislina)
- DPA (dokozapentaenojska kislina)
- SDA (stearinska kislina)
- ETA(3) (eikozatrienojska kislina)
- ETA (eikozatetraenojska kislina)
- HPA (heneikozapentaenojska kislina)
- ALA (alfa-linolenska kislina)
Vse te maščobne kisline širokega spektra dobimo v:
- Lososu
- Tuni
- Sardela
- Inčun
OGLED IZDELKA: OMEGA 3 – SALMON OIL PLUS
Maščobne kisline Omega-3 so preučevali v več kot 2.000 različnih znanstvenih študijah. Vemo, na primer, veliko o koristnih učinkih teh kislin na zdravje srca in ožilja, saj naredijo kri bolj tekočo, manj mastno in torej zmanjšajo nevarnost, da bi se oblikovali strdki ali bi prišlo do srčne aritmije.
Poleg tega pa maščobne kisline Omega-3 pomirjajo vnetna stanja in zmanjšujejo nevarnost obolevnosti za rakom.
Bistvenim maščobnim kislinam Omega-3 in Omega-6 pravimo »bistvene«, ker jih naše telo ne more proizvesti v zadostnih količinah in jih torej moramo uživati s hrano. Res je, da je naše telo sposobno sintetizirati maščobne kisline EPA in DHA iz spojin, kot je linolenska kislina, vendar je za to potrebna kemična reakcija daleč prepočasna in nezadostna. Zato moramo uživati te maščobne kisline v oblikovanih molekulah, recimo kot ribje olje.
Znanstveniki z vsega sveta priporočajo vladnim ustanovam, naj priznajo različne funkcije maščobnih kislin Omega-3 in Omega-6. Nacionalna akademija znanosti v Združenih državah razmišlja o tem, da bi te hranljive elemente dodala na seznam tistih, za katere se oblikujejo priporočeni dnevni odmerki (RDA). Kanada je med prvimi že naredila ta korak.
NAROČI OMEGA 3 – SALMON OIL PLUS tukaj!!!
Comments (0)