Vitamin D za otroke in znaki pomanjkanja


  • Vitamin D za otroke in znaki pomanjkanja

Vitamin D za otroke in znaki pomanjkanja

Vitamin D v sodelovanju s kalcijem pomaga graditi močne kosti in zobe ter uravnavati imunski sistem. Otroško telo potrebuje vitamin D, da ohranja zdrave mišice in kosti. Žal veliko otrok trpi zaradi pomanjkanja vitamina D, kar lahko privede do resnih težav. V tem članku bomo govorili o vzrokih za pomanjkanje vitamina D pri otrocih, priporočenem dnevnem odmerku vitamina D za otroke, veganskih možnostih vitamina D za otroke in kakšni naravni dodatki za otroke so na voljo.
Vitamin D nastaja v koži 
D vitamin je v maščobi topen vitamin, ki pomaga ohranjati zdrave kosti in zobe. Nastaja v koži, ko smo izpostavljeni sončni svetlobi, najdemo pa ga tudi v nekaterih živilih, kot so mastne ribe, jajca, gobe in obogatena živila. Vitamin D ima pomembno vlogo tudi pri vzdrževanju imunskega sistema ter pomaga uravnavati raven kalcija in fosforja v telesu. 

Vitamin D nastaja v koži

Vitamin D nastaja v koži  (vir: EV)

Pomanjkanje vitamina D pri otrocih

Pomanjkanje vitamina D lahko pri otrocih povzroči številne zdravstvene težave, vključno s šibkimi kostmi in zobmi, slabo rastjo... Pojavi se lahko rahitis, stanje, pri katerem kosti postanejo mehke in šibke. Pomanjkanje vitamina D lahko poveča tudi tveganje za okužbe, avtoimunske bolezni in druge bolezni. Pri otrocih se lahko pojavijo tudi zmanjšanje apetita, težave s spanjem in razdražljivost. Znaki in simptomi pomanjkanja vitamina D pri otrocih se razlikujejo glede na resnost pomanjkanja.

Vzroki za pomanjkanje vitamina D pri otrocih

Obstaja več vzrokov za pomanjkanje vitamina D pri otrocih. Najpogostejši vzrok je premajhna izpostavljenost sončni svetlobi. Otroci, ki se zadržujejo v zaprtih prostorih, uporabljajo zaščito pred soncem ali živijo na območjih z nezadostno sončno svetlobo, morda ne dobijo dovolj vitamina D. Drugi vzroki za pomanjkanje vitamina D pri otrocih so slaba prehrana, omejena izpostavljenost živilom, ki vsebujejo vitamin D, in nekatera zdravstvena stanja. Tudi nekatera zdravila, lahko ovirajo sposobnost telesa, da absorbira vitamin D. Poleg tega imajo lahko nekateri otroci genetsko pogojeno bolezen, ki jim preprečuje absorpcijo vitamina D.

Vitamin D za zdrave kosi in mišice

Vitamin D za zdrave kosi in mišice (vir: EV)

Priporočena dnevna količina vitamina D za otroke

Vsebnost vitamina D se izraža v μg ali mednarodnih enotah IU (10 μg = 400 IU). Za otroke, stare od 0 do 1 leta, je priporočena dnevna količina vitamina D 400 - 800 IU na dan. Vsaj v prvem letu življenja se priporoča dodajanje 10 μg vitamina D dnevno. Za otroke, stare od 1 do 18 let, je priporočena dnevna količina 600 - 1000 IU na dan. 

Vsaj v prvem letu življenja se priporoča dodajanje 10 μg vitamina D dnevno

Vsaj v prvem letu življenja se priporoča dodajanje 10 μg vitamina D dnevno (vir: EV)

Veganske možnosti vitamina D za otroke

Otroci in najstniki, ki jedo vegansko hrano imajo lahko težave pri pridobivanju zadostne količine D vitamina s prehrano. Na srečo obstajajo številna veganska živila, ki so bogata z vitaminom D, kot so obogatena rastlinska mleka, pomarančni sok in žita. Poleg tega so na voljo veganska dopolnila z vitaminom D, kot je veganski vitamin D3 za otroke.

Naravni prehranski dodatki za otroke

Za otroke so na voljo različni naravni dodatki vitamina D. Ta dopolnila so narejena iz naravnih virov, kot so gobe, lišaji in alge. Na splošno so varna in učinkovita ter lahko otrokom pomagajo pridobiti potreben D vitamin.

Naravni prehranski dodatki za otroke – veganski vitamin D

Naravni prehranski dodatki za otroke – veganski vitamin D (vir: EV)

D vitamin za zdravje kosti in mišic

Vitamin D je bistvenega pomena za močne kosti in zobe ter zdrave mišice. Pomaga uravnavati raven kalcija in fosforja v telesu ter pomaga telesu, da te minerale absorbira iz hrane, ki jo zaužijemo. Vitamin D pomaga telesu tudi pri uporabi teh mineralov za izgradnjo in vzdrževanje močnih kosti in zob.
Vitamin D pomaga tudi pri uravnavanju imunskega sistema in pomaga telesu v boju proti okužbam in boleznim. Vitamin D pomaga telesu absorbirati kalcij, ki je bistven za močne kosti in zobe, ter pomaga telesu uporabljati kalcij za izgradnjo in vzdrževanje močnih mišic.

Vitamin D in imunski sistem

D vitamin je bistvenega pomena za pravilno delovanje imunskega sistema. Telesu pomaga v boju proti okužbam in boleznim ter pomaga uravnavati vnetni odziv v telesu. Vitamin D tudi pomaga telesu proizvajati bele krvničke, ki pomagajo v boju proti okužbam.

Kakovostni vitamini in prehranska dopolnila za otroke

Otrokom je treba zagotoviti kakovostne vitamine in prehranska dopolnila, da dobijo hranila, ki jih potrebujejo za optimalno zdravje in vitalnost. Poiščite prehranska dopolnila, ki so izdelana iz naravnih sestavin, brez umetnih barvil in konzervansov ter so testirana glede kakovosti in čistosti.
Pri izbiri prehranskih dopolnil za otroke poiščite tista, ki so posebej zasnovana za potrebe otrok. Nekatera prehranska dopolnila so oblikovana za mlajše otroke (npr. vitamin d za dojenčke), druga pa za starejše otroke in najstnike.

Prehranski dodatki za otroke

Otroci so še posebej ogroženi zaradi pomanjkanja vitamina D, ker so z oblačili zaščiteni pred zunanjimi vplivi - pozimi pred mrazom, poleti pa pred močnim soncem in škodljivimi ultravijoličnimi žarki. Vitamin D za otroke in mladostnike je pomemben za optimalno zdravje in vitalnost skozi vse leto, podporo imunskemu sistemu, mišično moč ter za njihovo rast in razvoj.

Vitamin D Vegan za dojenčke in večje otroke

Vitamin D Vegan za dojenčke in večje otroke

Vitamin D NeoLife je pridobljen iz povsem naravnih sestavin iz polnovredne hrane in rastlin. Zagotavlja visoko učinkovitost in biološko razgradljivost. Izdelek ne vsebuje glutena, laktoze, umetnih barvil in okusov. V eni tableti je 10 μg naravnega in veganskega vitamina D, tako da je prehransko dopolnilo primerno za dojenčke in otroke. Več. 

 

Članki , Imunski sistem , Otroci in zdravje , Nasveti ,

Napišite komentar

Opomba: HTML ni preveden!