Akne - Mozolji

Akne - mozolji

Akne, mozolji ali mozoljavost je bolezen kože s spremembami, predvsem v obliki papul in pustul, na obrazu, prsih in hrbtu, ki se pojavlja zlasti v času pubertete zaradi roženenja in vnetja izvodil lojnic. Za nastanek sta pomembna dedna (genetska) občutljivost na izločanje loja (seborejo) ter predvsem moški (androgeni) spolni hormoni. Zdravljenje zajema topične (površinske, lokalne) in sistemske preparate, ki delujejo tako, da zmanjšajo izločanje loja ter vnetje in normalizirajo poroženevanje (keratinizacijo) kože.

Akne nastanejo, ko se lojnice zamašijo s čepki iz loja in odluščenih celic kože (keratinocitov). Čepki ovirajo iztekanje loja in lasni mešički se izbočijo. Tako nastanejo komedoni (ogrci). V zamašene lojnice se naselijo bakterije (Propionibacterium acnes), ki so sicer del normalne kožne flore. Izgled aken je odvisen od tega, ali bakterije sprožijo vnetje v lasnem mešičku ali ne; akne so torej lahko vnetne ali nevnetne.
Primeri vnetih aken so papule, pustule, noduli in ciste. Papule nastanejo, ko posebni encimi (lipaze), ki jih izloča (Propionibacterium acnes) razgradijo maščobe na proste maščobne kisline (PMK). Te proste maščobne kisline dražijo steno lasnih mešičkov in sprožijo vnetje.

Pustule nastanejo, ko bakterija povzroči vnetje v celotnem lasnem mešičku.
Noduli in ciste pa so posledica razpoka lasnih mešičkov v okolico in s tem širjenja vnetja na okolno tkivo. Mešički lahko počijo sami od sebe zaradi vnetja, lahko pa počijo zaradi fizične manipulacije (kot je stiskanje) ali grobega drgnjenja.

Komedoni so primer nevnetnih aken. Nastanejo, ker se izvodilo lojnice zamaši, loj se ne more izločati in se zato kopiči v lasnem mešičku. Komedoni so lahko odprti ali zaprti, odvisno od tega, ali je izvodilo lasnega mešička razširjeno ali zaprto.

OSKRBA

Oskrba je odvisna od izgleda aken ter spola in starosti bolnika. Za blažje oblike je dovolj lokalno, za hujše pa je nujno sistemsko zdravljenje. Kožo je treba umivati z mlačno vodo in nevtralnimi mili.

Svetuje se tudi dieta, bogata z vitamini, brez začimb, sladkorjev in maščob, ter dopolnjevanje prehrane z naravno in biorazpoložljivo dopolnilno prehrano.  VIR

Za lajšanje težav z aknami in mozolji, vam bodo v veliko in učinkovito pomoč spodaj predlagani izdelki Neolife, saj so naravni, varni, biokompatibilni in brez stranskih učinkov.

Izdelki v kategoriji so navedeni izključno informativno in ne nadomestijo prehrane, zdravil in zdravniške oskrbe. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano. Pomembna sta zdrav način življenja ter raznolika in uravnotežena prehrana.

Podkategorije

Aloe Vera Gel hover image

Aloe Vera Gel

15.00€

Aloe Vera Gel Leta 1934 je nek radiolog poskusil Aloje vera gel na žrtvi opeklin zaradi rentgenskih žarkov in ugotovil, da je sredstvo bolj učinkovito od katerega koli drugega z..

ALOE VERA PLUS - naravna zeliščna pijača hover image

ALOE VERA PLUS - naravna zeliščna pijača

20.63€

Aloe Vera PLUS Aloe Vera Plus - naravna zeliščna pijača Pijača odličnega okusa, ki obnavlja in pomirja.  Nič sintetičnega! Ne vsebuje gensko spremenjenih organiz..

Naravna vlažilna krema hover image

Naravna vlažilna krema

12.08€

Naravna vlažilna krema za roke in telo Naravna vlažilna krema za roke in telo Moisturizing Hand Body Lotion Ni dodanih sintetičnih arom, barvil ali konzervansov. pH izdelka ..

Probiotiki za otrok hover image

Probiotiki za otrok

49.46€

Probiotiki za otroke Probiotiki za otroke ACIDOPHILUS Plus, 5 kultur živih bakterij, s ciljno dostavo vseh do črevesja  Nič sintetičnega! Ne vsebuje gensko spremenj..

Prikazujem 1 od 4 do 4 (1 strani)