Zakaj ste utrujeni?

Zakaj ste utrujeni?

Koencim Q10 je vitaminom podobna telesu lastna snov, ki ima vrsto pomembnih funkcij v našem telesu, med drugim učinkovito sodeluje tudi v procesu nastajanja energije v celicah in deluje antioksidativno.

S staranjem naše telo tvori vedno manj lastnega koencima Q10
Koencim Q10 nastaja v našem telesu, vendar s starostjo njegova tvorba upada. Upad se začne po 25. letu in je največji do 40. leta starosti. Največja vsebnost koencima Q10 je v možganih, srcu, jetrih in ledvicah. Pomanjkanje koencima je bolj izraženo pri posameznikih z nekaterimi genetskimi boleznimi, npr. mitohondrijskimi boleznimi, ki pa so zelo redke, saj je pojavnost manjša kot 1 na 100.000. Pri takšnih boleznih se pomanjkanje koencima Q10 pojavi zgodaj v otroštvu in jo lahko spremljajo hudi simptomi. Vzrok pomanjkanja v starosti pa je poleg normalnega fiziološkega upada zaradi staranja lahko tudi uživanje nekaterih zdravil, pri čemer so simptomi blažji in nespecifični.

Koencim Q10 je vitaminom podobna telesu lastna snov. Tvorba koencima Q10 začne upadati po 25. letu, upad pa lahko povzroči tudi uporaba nekaterih zdravil. S prehrano lahko vnesemo od 3 do 5 mg koencima Q10. Odrasli, ki ne zaužijejo dovolj hrane, bogate s koencimom Q10, si lahko pomagajo s prehranskimi dopolnili. Svetuje se odmerek do 50 mg koencima Q10 na dan.

Posvetujte se glede nadomeščanja koencima Q10
Zadosten vnos koencima Q10 dokazano pomaga lajšati simptome nekaterih mitohondrijskih bolezni. Več odprtih vprašanj pa je pri nadomeščanju koencima Q10 v starosti in zaradi delovanja zdravil. Določena zdravila namreč lahko preprečijo tvorbo koencima Q10 v telesu, kar se lahko tudi izrazi simptomatsko.
Pregled študij iz leta 2018 je pokazal, da v primeru bolečin v mišicah, zaradi uporabe nekaterih zdravil za zniževanje holesterola, koencim Q10 pomaga omiliti bolečine. Prav tako je potrebna tudi previdnost pri sočasni uporabi nekaterih zdravil proti strjevanju krvi, npr. varfarina.

Koencim Q10 zagotavlja energijo našim celicam in jih ščiti pred poškodbami.

Kako do zadostnega dnevnega odmerka Koencima Q10?
S prehrano lahko vnesemo od 3 do 5 mg koencima Q10. Največ ga je v rdečem mesu, perutnini in mastnih ribah. Po mnenju Nacionalnega inštituta za javno zdravje je za dopolnjevanje prehrane odraslih, ki ne uživajo mesa in drobovine, varen odmerek do 50 mg. Prehranska dopolnila večinoma vsebujejo od 30 do 50 mg koencima Q10. Ker je ta topen zgolj v maščobah, se zaradi boljše absorpcije svetuje uporaba po obroku.  VIR


Na trgu sedaj obstaja nov popolnoma naraven in BIO-razpoložljiv Koencim Q10 pridobljen iz polnovrednih žit.
          PREBERI VEČ
Write a comment

Note: HTML is not translated!