Resnica o prehranskem dopolnjevanju pri otrocih

Resnica o prehranskem dopolnjevanju pri otrocih

Idealno bi bilo, da bi otroci lahko s prehrano zaužili vse potrebne hranilne snovi.

Podatki pa žal kažejo, da se to ne dogaja. Starši sicer poskušajo pomagati svojim otrokom pri zapolnjevanju prehranskih vrzeli tako, da jim pripravljajo živila, ki so bogata s hranili in z nizkim vnosom praznih kalorij, kot so dodan sladkor ali trans maščobne kisline. Vendar to ni vedno mogoče in tudi realno gledano ni možno pričakovati.

Zelo žalostno je, da večina predelanih živil predstavlja glavni delež prehranjevanja v zahodnem svetu. Ta so pogosto revna s hranili, ki jih otroci še posebej potrebujejo. Ko pogledamo resnici v oči in preverimo živila, ki so v prodaji namenjena otrokom, lahko ugotovimo, da jih je kar 89% zelo slabe kakovosti. Imajo nizko hranilno vrednost, saj so “bogata” z maščobami, sladkorjem in soljo, ne glede na to, da na embalaži lahko preberemo trditve, kot so: “ne vsebuje maščob” ali “vir kalcija” ali “brez sladkorja”. To je pokazala tudi raziskava, ki je bila v Kanadi narejena že leta 2008.1

Starši pogosto potarnajo, da težko prepričajo svoje otroke, da bi pojedli tista živila ali jedi, ki so za njih koristna. Tukaj pa lahko nastopi dopolnjevanje k prehrani. Prehranska dopolnila iz polnovrednih virov živil, lahko dopolnijo prehrano otrok takrat, ko jo najbolj potrebujejo in to na uravnotežen način, kakor je to predvidela narava. Starši naj se torej potrudijo svojim otrokom ponuditi zdrav način prehranjevanja, obenem pa prepoznati nasvete prehranskih strokovnjakov, ki so enotni glede dopolnjevanja k prehrani. Tako lahko pomagajo svojim otrokom zapolniti prehranske vrzeli, še posebej takrat, ko nimajo pravega teka ali so izbirčni.2

Reference

1. Elliott C. Assessing 'fun foods': nutritional content and analysis of supermarket foods targeted at children. Obes Rev. 2008 Jul;9(4):368-77. Epub 2007 Oct 24.
12. The American Academy of Pediatrics. Caring for Your School-Age Child:Ages 5 to 12. Schoor E. L., editor. New York, NY: Bantam Books; 1999.

Write a comment

Note: HTML is not translated!