Kašljaš, smrkaš, kihaš … STOP !!!

Čaji – bezeg, timijan in poprova meta

Večina najprej poseže po čajih. Bezgov čaj in poprova meta sta ena boljših zelišč, ki pomaga proti dihalnim težavam, saj olajšata izkašljevanje, v kolikor pa nas boli grlo, pa grgramo topel čaj poprove mete (ne vroč, ne hladen). Tudi timijanov čaj se priporoča uživati pri zdravljenju prehladov, okužb gripe, bronhitisa, bolečin v ušesih in sinusih, hkrati pa nam izboljša še prebavo in razpoloženje.


Ne glede na to, kakšen kašelj imamo, je obvezno piti veliko tekočine, da se sluz lažje izlušči.

  Srečno življenje je zdravo življenje in to vam nudi Zdravo z naravo Neolife

Med s čebulo

Pri majhnih otrocih, ki nam ne povedo pravočasno, da jih žgečka po grlu ali da jih grlo že boli, je moj zlati recept, ki se nam vedno zelo dobro obnese – med s čebulo. Nasekljamo čebulo in jo prelijemo z medom. Pustimo, da se nekaj ur čebula »kopa« v medu in večkrat premešamo, da med postane tekoč. Po cca. 10 urah sesekljano čebulo odstranimo, med pa po žlički večkrat dnevno zaužijemo. V nekaj dneh bo še tako nadležen kašelj izzvenel.


Med s timijanom

Pomaga tudi med s timijanom – na žličko medu dodamo timijan ter vse skupaj počasi ližemo.

Med z ingverjem

Prav tako dober recept je iz ingverja. Žličko mletega ingverja, med in limonin sok večkrat premešamo in uživamo 2 – 3x dnevno po žlički. Če nas v grlu žgečka, praska, bo ta sirup preprečil marsikateri prehlad in kašelj, če ga bomo seveda pravočasno zaužili, hkrati pa je to tudi recept za dvigovanje odpornosti.

Pri samem žgečkanju v grlu sem se sama tudi večkrat posluževala grgranja morja – slana voda.

Za izkašljevanje bo pomagal tudi sirup iz medu in jabolčnega kisa ali limonin sok.

Medeni jabolčni sirup

Medeni jabolčni sirup je prav tako priljubljen in za dnevno uživanje. Potrebujete suhe smokve (cca. deset), dve jabolki, borove vršičke, materina dušica in rožmarin, prelijete z 1 litrom vode, skuhate, precedite in dodate še malo medu. Vsak dan vsebino premešajte in si privoščite 1 – 2 decilitra.


Za suhi kašelj

Kadar nas kašelj »napade« čez noč, pomaga, če privzdignemo vzglavje. Prav tako to pomaga pri oteženem dihanju.

Dražeči kašelj (še posebej ponoči), lažje umirimo v dovolj vlažnem prostoru. Najbolj želena vlažnost zraka naj bi bila med 45 % in 55 %, v kolikor pa imamo probleme s kašljem le-to zvišamo na primer tako, da damo na topel radiator mokro brisačo.


Pri suhem kašlju in zaprtih dihalnih poteh sem se večkrat posluževala tudi vročih kopeli, ki so omehčale gosto sluz.

Sirup iz smrekovih vršičkov

Recept, ki ga verjetno vsi poznamo, je tudi iz smrekovih vršičkov. V spomladanskem času naberemo smrekove vršičke (lahko so tudi vršički jelke ali bora), nato pa v kozarec za vlaganje stresemo plast vršičkov, plast rjavega sladkorja ali medu, ponovno plast vršičkov in plast sladkorja/medu. To večkrat ponovimo, da kozarec napolnimo. Pustimo na soncu vsaj en mesec, precedimo v temne stekleničke ter shranimo v temnem in hladnem prostoru.


Poznamo še nekaj drugih sirupov prosti kašlju, kot sta na primer sirup iz črne redkve in bezgov sirup.


Še nekaj nasvetov proti kašlju in smrkanju

- Če hladno stisnjeno sezamovo olje vtremo v prsi, sprosti vlečljivo sluz pri kašlju in nas ogreje, ko nas mrazi.

- Dražeči kašelj zmanjšajo tudi krompirjevi obkladki (kuhan neolupljen krompir zmečkamo in ga zavijemo v brisačo ter ne prevročega položimo za 20 minut na prsi).

- Pri kašlju si lahko pomagamo tudi z barvami oblačil – na primer rutka ali pulover in podobno. Ta naj bi bila v zeleni in rumeni barvi.

- Nikakor pa pri kakršnih koli prehladih in bolečemu grlu ne smemo uživati mlečnih izdelkov (čeprav nekateri priporočajo pitje toplega mleka z medom), sveže zelenjave, svežega sadja in sladkarij.

- Verjamem, da vam bodo zgoraj zapisani recepti omilili in skrajšali tegobe kašlja in smrkanja, katerega vam v tej pomladi želimo čim manj.     


Lahko pa si pomagate tudi z učinkovito kombinacijo 2-h popolnoma naravnih izdelkov NeoLife:

  - Flavonoid Complex  - več kot 4.000 antioksidantov topnih v vodi iz vijolično obarvanega sadja in zelenjave NAROČI

  - Garlic Allium Complex - celoten spekter čebulnic, brez eteričnih olj, ki delujejo kot naravni antibiotik NAROČI

                                                   

Kombinacija izdelkov deluje kot:     NAROČI 

> naravni antibiotik

> učinkovito zmanjšuje dražeč kašelj

> znižuje temperaturo

> deluje protivnetno

> zmanjša alergijska znake

                    

Write a comment

Note: HTML is not translated!