Kako cink pomaga ob izgubi vonja in okusa ter vpliva na imunski sistem

Kako cink pomaga ob izgubi vonja in okusa ter vpliva na imunski sistem

Ne glede na to, kakšen je imunski sistem, je covid bolezen, ki lahko doleti marsikoga. Razlika je le v tem, ali bo posameznik zbolel za lažjimi ali težjimi simptomi ali pa morda sploh ne bo zbolel.

Med najbolj pogoste sopotnike pri srednje težkim in težkim potekom bolezni covida je izguba vonja in okusa, ki pa se zgodi, kot posledica prekomerne porabe, to je pomanjkanja cinka v telesu. Danes je znano namreč to, da ko se telo bori s težko boleznijo, ki jo lahko prinese covid, v zelo veliki meri koristi cink v telesu. Ko ga telo porabi več, kot ga telo lahko nudi, se posameznik sooča z izgubo vonja in okusa. Za najboljšo podporo, da lahko imunski sistem, kar se da optimalno deluje, je priporočljivo v tem času uživati keliran cink kot dopolnilo, da se le kot keliran telesu lahko zagotovi v zadostni količini, medtem ko se bori proti covidu in ostalimi podobnimi boleznimi. Dober imunski sistem, in dobra podpora, ki jo lahko nudimo med boleznijo, bodo pomagale telesu, da se čim prej okrepi in pozdravi, da ne pride do izgube vonja in okusa. Tudi če je bolezen v večji meri že zaključena in se vonj in okus še ni vrnil, se lahko keliran cink začne dodajati v prehrano, saj bo pomagal, da se vrneta.

Poleg tega, da keliran cink vrača vonj in okus, ki se lahko izgubi med covidom, je tudi zelo poznan mineral, ki krepi imunski sistem, na dolgi rok. Zato ga je priporočljivo uživati tudi preventivno, saj lahko pomaga, da se telo izogne težjim bolezenskim stanjem.

Dodatno ima še mnogo drugih pozitivnih lastnosti, kot so na primer: pomoč pri celjenju ran, povečuje odpornost proti okužbam, pomaga pri zaščiti celic pred oksidativnim stresom, skrajšuje in blaži simptome prehlada, koristen je za okrepitev nohtov in las, ima vlogo pri ohranjanju vida, pri plodnosti in razmnoževanju, krepi potenco...

Ker sta najboljša vira cinka meso in morski sadeži, vegetarijanska in veganska prehrana ali prehrana z nizko vsebnostjo mesa, žal pogosto ne zagotavlja dnevne količina priporočenega vnosa cinka.

CINK - niso vsi cinki enaki

- Anorganska oblika cinka se nahaja v naravi ali v nekaterih dopolnili je cinkov sulfat.      Ta oblika cinka ni biorazpoložljiva zato ga naše telo težko razgradi in vsrka.

- Organske oblike so bolj biorazpoložljive v primerjavi z anorganskimi.

- Kelati aminokislin ali peptidi se štejejo med oblike, ki imajo največjo absorpcijo in zmanjšajo možnost draženja prebavil.

Keliran cink je eno izmed bolj iskanih dopolnil od običajnega cinka, saj učinkoviteje krepi imunski sistem in skrbi za splošno zdravje vsakega telesa, zato je priporočljivo, da se uživa redno vsak dan.Write a comment

Note: HTML is not translated!