Hranilna moč železa

Hranilna moč železa

Železo je ena od ključnih hranilnih snovi, ki jih naše telo potrebuje za opravljanje mnogih funkcij.

Z različnimi kliničnimi študijami je bilo dokazano, da ima železo vlogo pri prenosu kisika v telesu, k sproščanju energije pri presnovi, pri nastajanju rdečih krvničk in hemoglobina, pri delovanju imunskega sistema1 ter pri kognitivnih funkcijah.2,3 Poleg tega je za železo znano, da ima vlogo pri delitvi celic.

Eden od prvih simptomov, ki ji lahko opazimo, če v telesu primanjkuje železa, je povečanje utrujenosti in izčrpanosti4, zato je železo še posebej pomembno za osebe, ki so izpostavljene povečanemu stresu in za športnike.5,6

Železo v hrani se nahaja v dveh oblikah kot hem ali nehem. Nehem obliko železa najdemo večinoma v hrani rastlinskega izvora kot so leča in ostale stročnice, medtem ko hem obliko železa najdemo predvsem v živilih živalskega izvora (rdeče meso, ribe in perutnina). V Evropi je priporočeni dnevni vnos (RDA) železa 14 mg in se razlikuje glede na starost in fiziološko stanje.

Vse zdravstvene organizacije se zavedajo dejstva, da je prav pomanjkanje železa eno najpogostejših pomanjkanj hranilnih snovi v Evropi. Čeprav mnoga živila v tipični zahodni prehrani vsebujejo železo ali so celo obogatena z železom, je pomanjkanje železa med prebivalci še vedno pogosto. Vzroki za pomanjkanje železa so razdeljeni v štiri glavne kategorije: povečana izguba železa, povečana potreba po železu, zmanjšan vnos železa in zmanjšana absorpcija železa.

Do povečane izgube železa lahko pride v primerih kot so notranje krvavitve zaradi poškodb ali razjed prebavil. Povečane potrebe po železu so običajne v času nosečnosti in dojenja. Zmanjšan vnos železa je pogost pri posameznikih, ki so iz svoje prehrane izključili meso, perutnino in ribe. Bolnikom, ki so imeli operacijo obvoda želodca, se lahko zmanjša absorpcija železa, kar vodi v izčrpanost. Vse to vodi v potrebo po dopolnitvi prehrane z dodatnim železom, da izpolnimo telesne potrebe po železu.

Neolife izdelki vsebujejo železo v obliki, kot se nahaja v naravi z drugimi povezanimi hranili, zato se lahko absorbira, še posebej, ko je v povezavi z bio-razpoložljivim vitaminom C s postopnim izločanjem.

Izdelki Neolife so učinkovita in varna izbira, saj so v uporabi že od leta 1958.

Železo = 12,5 mg (89% RDA)
Prvo prehransko dopolnilo Neolife od leta 1958, ki zagotavlja poleg esencialnih vitaminov in mineralov tudi lipide in sterole.
Železo = 6 mg (43% RDA)
Prehransko dopolnilo, ki poleg esencialnih vitaminov in mineralov zagotavlja še Lososovo Omega 3, lipide in sterole ter Carotenoid Complex.
Železo = 3 mg v 3 tabletah
Za otroke najboljše 100% naravno in bio-kompatibilno multivitaminsko mineralno dopolnilo. Vsebuje esencialne vitamine in minerale, lipide, sterole, ter holin.


REFERENCE

1. Namanjeet Ahluwalia, Jianqin Sun, Deanna Krause, Andrea Mastro, and Gordon Handte, Immune function is impaired in iron-deficient, homebound, older women (Am J Clin Nutr March 2004 vol. 79 no. 3 516-521)
2. Joyce C McCann and Bruce N Ames, An overview of evidence for a causal relation between iron deficiency during development and deficits in cognitive or behavioral function (Am J Clin Nutr March 2007 vol. 85 no. 3 778-787)
3. E Metallinos-Katsaras, E Valassi-Adam, K G Dewey, B Lönnerdal, A Stamoulakatou and E Pollitt, Effect of iron supplementation on cognition in Greek preschoolers (European Journal of Clinical Nutrition (2004) 58, 1532–1542)
4. John Beard and Brian Tobin, Iron status and exercise (Am J Clin Nutr August 2000 vol. 72 no. 2 594s-597s)
5. Tom D Brutsaert, Sonia Hernandez-Cordero, Juan Rivera, Tracey Viola, Gail Hughes, and Jere D Haas, Iron supplementation improves progressive fatigue resistance during dynamic knee extensor exercise in iron-depleted, nonanemic women (Am J Clin Nutr February 2003 vol. 77 no. 2 441-448)
6. P S Hinton and L M Sinclair, Iron supplementation maintains ventilatory threshold and improves energetic efficiency in iron-deficient nonanemic athletes (European Journal of Clinical Nutrition (2007) 61, 30–39)  Write a comment

Note: HTML is not translated!