ŽELODEC

Želodec

Oslabljena želodčna sluznica je največkrat vzrok, da jo prebavni sokovi poškodujejo in vnamejo, kar povzroča gastritis, spahovanje, zgago, napihnjenost itd.

V človeškem prebavnem sistemu bolus (majhna zaokrožena masa prežvečene hrane) vstopi v želodec iz požiralnika preko spodnjega požiralnikovega sfinktra. Želodec izloča proteaze (encime, kot je pepsin, ki prebavljajo beljakovine) in klorovodikovo kislino, ki ubija ali zavira bakterije in zagotavlja kisel pH (vrednost okoli 2) za delovanje proteaz. Mišične kontrakcije želodčne stene zmanjšajo prostornino želodčnega svoda in pripomorejo k pretvorbi bolusa v delno razgrajeno hrano. Ta počasi prehaja skozi pilorični sfinkter naprej v dvanajstnik, kjer se začne ekstrakcija hranilnih snovi. Dolžina prebavljanja hrane je odvisna od količine in vsebine obroka, načeloma pa želodec prebavi hrano med 40 minutami in nekaj urami. Povprečen človeški želodec lahko zadrži okoli liter hrane.

Absorpcija
Čeprav absorpcija v človeškem prebavnem sistemu večinoma poteka v tankem črevesju, se v želodcu ponovno privzamejo nekatere majhne molekule. To so:
- voda, če je telo dehidrirano,
- zdravilne učinkovine, kot je aspirin,
- aminokisline,
- 10–20 % zaužitega etanola (npr. iz alkoholnih pijač),
- kofein,
- v manjšem obsegu tudi vitamini, ki so topni v vodi (večina se jih absorbira v tankem črevesju).
Parietalne celice človeškega želodca proizvajajo intrinzični faktor, ki je potreben za absorpcijo vitamina B12. Ta se uporablja v celičnem metabolizmu in je potreben za nastanek rdečih krvnih celic ter za delovanje živčnega sistema.

Za pomiritev in obnovo želodčne sluznice, ter ostalih želodčnih težav vam bodo v veliko in učinkovito pomoč spodaj predlagani naravni, varni, učinkoviti in biokompatibilni dodatki k prehrani Neolife.

Izdelki v kategoriji so navedeni izključno informativno in ne nadomestijo prehrane, zdravil in zdravniške oskrbe. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano. Pomembna sta zdrav način življenja ter raznolika in uravnotežena prehrana.

Podkategorije

ACIDOPHILUS Plus - PROBIOTIK hover image

ACIDOPHILUS Plus - PROBIOTIK

49.46€

ACIDOPHILUS Plus - probiotik ACIDOPHILUS Plus, učinkovit probiotik s kulturo živih probiotičnih bakterij, ter ciljno dostavo vseh bakterij do črevesja.  Nič sintetičnega..

ALL-C vitamin za otroke in odrasle hover image

ALL-C vitamin za otroke in odrasle

22.15€

ALL-C vitamin za otroke in odrasle  Dehidrirana pomaranča v pasteli za lizanje. Ena pastela vsebuje vse, kar vsebuje 1 pomaranča - razen vode. Nič sintetičnega! Ne vseb..

ALOE VERA PLUS - naravna zeliščna pijača hover image

ALOE VERA PLUS - naravna zeliščna pijača

20.63€

Aloe Vera PLUS Aloe Vera Plus - naravna zeliščna pijača Pijača odličnega okusa, ki obnavlja in pomirja.  Nič sintetičnega! Ne vsebuje gensko spremenjenih organiz..

Brokoli in ohrovt kompleks hover image

Brokoli in ohrovt kompleks

30.57€

Brokoli in ohrovt kompleks Brokoli in ohrovt kompleks CRUCIFEROUS Plus  Nič sintetičnega! Ne vsebuje gensko spremenjenih organizmov.  Ni dodanih sintetičnih arom, ..

KAL-MAG plus D (kalcij - magnezij + vitamin D) hover image

KAL-MAG plus D (kalcij - magnezij + vitamin D)

21.60€

KAL-MAG plus D (kalcij - magnezij + vitamin D) Prehransko dopolnilo z ORGANSKIN kalcijem, magnezijem in vitaminom D3  Nič sintetičnega! Ne vsebuje gensko spremenjenih or..

Magnezij kompleks hover image

Magnezij kompleks

21.24€

Magnezij kompleks Magnezij kompleks 100% veganski, biorazpoložljiv, naravnega izvora  Nič sintetičnega! Ni dodanih sintetičnih arom, barvil, sladil.  Ne vsebuje ge..

Vitamin C s postopnim sproščanjem hover image

Vitamin C s postopnim sproščanjem

41.68€

Vitamin C s postopnim sproščanjem Vitamin C s postopnim sproščanjem je izdelan iz agrumov šipka, acerole in grenivk, ter dodanimi bioflavonoidi. Poleg tega ..

Prikazujem 1 od 7 do 7 (1 strani)