USTA, ZOBJE

Usta, zobje

Zdravje zob in celotne ustne votline sta odvisna od dobre osebne higiene in pravilne uravnotežene prehrane, v manjši meri pa tudi od genetskih dejavnikov. V vsakodnevnem življenju imamo na izbiro celo vrsto načinov in možnosti za čistočo naših ust.

Redna in pravilna uporaba zobne krtačke in paste za zobe je najpogostejši in najbolj običajen način ohranjanja ustne higiene, saj s ščetkanjem odstranimo obloge z zob, dlesni in jezika, kar prispeva k čistosti in zdravju zob, s tem pa tudi svežini daha in privlačnemu nasmehu.

Zobe in usta je nujno umivati vsaj dvakrat dnevno, zjutraj, ko vstanemo oziroma pred zajtrkom, ter zvečer, preden gremo spat.

Neustrezna ustna higiena in slabe bakterije v ustih povzročajo naslednje težave in obolenja:
Karies predstavlja eno najbolj razširjenih kroničnih bolezni. Bakterije, ki so prisotne v zobnih oblogah, razgrajujejo sladkorje iz hrane v kisline. Te kisline raztapljajo zobno površino in prične se razvoj kariesa. Bolezen postopno napreduje in vodi do vnetja zobne pulpe in v končni fazi lahko tudi do izgube zoba. Po priporočilih Svetovne zdravstvene organizacije naj bi vnos prostih sladkorjev (sladkorji, dodani med predelavo in proizvodnjo, ter sladkorji v sadnih sokovih, koncentratih sadnih sokov in medu) omejili na 10 % (50 g), še bolj idealno bi ga bilo omejiti na 5 % (25 g) celotnega energijskega vnosa.

Parodontalno bolezen ki je tudi povezana s prisotnostjo zobnih oblog. Bakterije v oblogah ob zobnem vratu povzročajo vnetje obzobnih tkiv, sčasoma pa te obloge otrdijo/mineralizirajo (nastaja zobni kamen), kar še bolj oteži učinkovito odstranjevanje mehkih oblog in vodi v napredovanje bolezni. Vneta dlesen je zadebeljena, pordela in ob dotiku zakrvavi. Bolezen postopno napreduje, kost se prične raztapljati in tkiva , ki zob pripenjajo v kost, začnejo propadati. Zobje se razmajajo, bolezen postopno napreduje, kar na koncu pripelje celo do izgube zob. Poleg neustrezne ustne higiene je z nastankom parodontalne bolezni povezano kajenje. Kajenje je skupaj z uživanjem alkohola pomemben dejavnik tveganja tudi za nastanek raka ustnega predela.

Vnetje dlesni (gingivitis) – Okrog vsakega zoba je majhen obzobni žep, kjer se zaradi slabe ustne higiene prekomerno razmnožujejo bakterije. Zaradi prevelike količine bakterij se organizmu poruši obrambna sposobnost in pojavi se vnetje dlesni, ki ga imenujemo gingivitis. Gingivitis se lahko pojavi zelo hitro, že ob nekaj dnevni opustitvi ustne higiene.

Za zdravje zob in ustne votline, so poleg higiene potrebne tudi hranilne snovi, ki krepijo in ohranjajo zdravje.
Svojo prehrano dopolnite s spodaj predlaganimi naravnimi, varnimi, učinkovitimi in biokompatibilnimi prahranskimi dopolnili Neolife.

Izdelki v kategoriji so navedeni izključno informativno in ne nadomestijo prehrane, zdravil in zdravniške oskrbe. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano. Pomembna sta zdrav način življenja ter raznolika in uravnotežena prehrana.

Podkategorije

ACIDOPHILUS Plus - PROBIOTIK hover image

ACIDOPHILUS Plus - PROBIOTIK

49.46€

ACIDOPHILUS Plus - probiotik ACIDOPHILUS Plus, učinkovit probiotik s kulturo živih probiotičnih bakterij, ter ciljno dostavo vseh bakterij do črevesja.  Nič sintetičnega..

ALL-C vitamin za otroke in odrasle hover image

ALL-C vitamin za otroke in odrasle

22.15€

ALL-C vitamin za otroke in odrasle  Dehidrirana pomaranča v pasteli za lizanje. Ena pastela vsebuje vse, kar vsebuje 1 pomaranča - razen vode. Nič sintetičnega! Ne vseb..

ALOE VERA PLUS - naravna zeliščna pijača hover image

ALOE VERA PLUS - naravna zeliščna pijača

20.63€

Aloe Vera PLUS Aloe Vera Plus - naravna zeliščna pijača Pijača odličnega okusa, ki obnavlja in pomirja.  Nič sintetičnega! Ne vsebuje gensko spremenjenih organiz..

CAROTENOID COMPLEX - antioksidant hover image

CAROTENOID COMPLEX - antioksidant

59.48€

CAROTENOID COMPLEX - antioksidant CAROTENOID COMPLEX - antioksidant z znanstveno dokazano učinkovitostjo Nič sintetičnega! Ne vsebuje gensko spremenjenih organizmov. Ni doda..

CINK kelirani hover image

CINK kelirani

18.00€

CINK kelirani Chelated ZINC za otroke in odrasle Prehransko dopolnilo z organskim cinkom, keliranim z aminokislinama glicin in metionin   Nič sintetičnega! Ne vsebuje..

KAL-MAG plus D (kalcij - magnezij + vitamin D) hover image

KAL-MAG plus D (kalcij - magnezij + vitamin D)

21.60€

KAL-MAG plus D (kalcij - magnezij + vitamin D) Prehransko dopolnilo z ORGANSKIN kalcijem, magnezijem in vitaminom D3  Nič sintetičnega! Ne vsebuje gensko spremenjenih or..

Vitamin C s postopnim sproščanjem hover image

Vitamin C s postopnim sproščanjem

41.68€

Vitamin C s postopnim sproščanjem Vitamin C s postopnim sproščanjem je izdelan iz agrumov šipka, acerole in grenivk, ter dodanimi bioflavonoidi. Poleg tega ..

Prikazujem 1 od 7 do 7 (1 strani)