STRES

Stres

Stres je pojem iz psihologije in biologije, beseda je bila prvič uvedena leta 1930. Nanaša se na posledice nezmožnosti organizma - človeškega ali živalskega - da se le ta pravilno odzove na čustvene ali fizične grožnje, bodisi dejanske ali zamišljene.

Izraz stres v biološkem smislu je prvič uvedel endokrinolog Hans Selye leta 1930. Kasneje ga je razširil in populariziral koncept, da je zajel neprimeren psihološki odziv na katerokoli zahtevo.

Znaki stresa so lahko kognitivni, čustveni, fizični ali vedenjski. Znaki vključujejo: nezmožnost presoje, slab videz, glavobol, pretirano skrb, brezbrižnost, razdražljivost, vrtoglavico, vznemirjenost, utrujenost, nezmožnost sprostitve, občutek osamljenosti, depresijo, bolečine, bolečine v prsih, trzanje obraza, slabotnost, motnje spanja, krči, driska, zaprtje, žalost, potrtost, strah, pesimizem, poslabšana koncentracija, pozabljivost, zloraba alkohola in drog, prenajedanje, zvečano kajenje, grizenje nohtov, kričanje, preklinjanje, jok.

Stres je reakcija telesa na stresor. Resničen ali namišljen dražljaj, ki povzroči stres. Akutni stresor vpliva na organizem kratkoročno, kronični pa dolgoročno.

Alarm je prva stopnja. Ko je grožnja ali stresor prepoznan ali udejanjen je odziv organizma alarm. V tej fazi se pospešeno tvori in izloča adrenalin, da se lahko izvede napad (obramba) ali umik. (fight-or-flight efekt)

Upor je druga faza. Če stresor vztraja, je nujno ukreniti nekaj da se mu upremo. Čeprav se organizem skuša prilagoditi napetosti in zahtevam okolice, tega ne more vzdržati neskončno dolgo. Rezerve hranil se postopoma izčrpajo.

Izčrpanost je tretja in končna stopnja razvoja stresa. Na tej stopnji se vsi viri, vse rezerve hranil postopoma dokončno izčrpajo. Organizem ni vež zmožen ohranjati in opravljati normalnih funkcij. Pojavijo se znaki avtonomnega živčnega sistema. (potenje, povišan utrip, itd)
Če se tretja stopnja podaljšuje, so posledice lahko bolezenske. Rana na želodcu, depresija, diabetes, težave s prebavili ali s kardiovaskularnim sistemom in nekatere duševne bolezni.

Ker se stresu v današnjem času težko izognemo, lahko poskrbimo poleg vadbe in počitka tudi za kvalitetno prehrano, ki jo lahko vsakodnevno varno in učinkovito dopolnimo s spodaj predlaganimi naravnimi, varnimi in biokompatibilnimi izdelki Neolife.

Izdelki v kategoriji so navedeni izključno informativno in ne nadomestijo prehrane, zdravil in zdravniške oskrbe. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano. Pomembna sta zdrav način življenja ter raznolika in uravnotežena prehrana.

Podkategorije

Naravna OMEGA 3 kapsule hover image

Naravna OMEGA 3 kapsule

39.74€

Naravna omega 3 kapsule Naravna omega 3 kapsule SALMON OIL Plus, s celotnim spektrom omega 3 maščobnih kislin   Nič sintetičnega! Ne vsebuje gensko spremenjenih o..

Naravni multivitamini z železom hover image

Naravni multivitamini z železom

54.33€

Naravni multivitamini z železom Naravni multivitamini FORMULA IV za dan poln energije Veliko več kot vitamini in minerali - edini izdelek na svetu s celotno življenjsko verig..

4 izdelki v 1 (Prehranska piramida) hover image

4 izdelki v 1 (Prehranska piramida)

56.86€

4 izdelki v 1 (Prehranska piramida) Za dobro počutje in zdravje dopolnite svojo vsakodnevno prehrano z biorazpoložljivimi izdelki PRO VITALITY Plus  Nič sintetičneg..

ALOE VERA PLUS - naravna zeliščna pijača hover image

ALOE VERA PLUS - naravna zeliščna pijača

20.63€

Aloe Vera PLUS Aloe Vera Plus - naravna zeliščna pijača Pijača odličnega okusa, ki obnavlja in pomirja.  Nič sintetičnega! Ne vsebuje gensko spremenjenih organiz..

CINK kelirani hover image

CINK kelirani

18.00€

CINK kelirani Chelated ZINC za otroke in odrasle Prehransko dopolnilo z organskim cinkom, keliranim z aminokislinama glicin in metionin   Nič sintetičnega! Ne vsebuje..

Energijska pijača UPBEET hover image

Energijska pijača UPBEET

72.93€

Energijska pijača UPBEET Hitro in učinkovito dvignite nivo energije s pomočjo napitka naravnih prehranskih nitratov izdelka UPBEET  Ne vsebuje gensko spremenjenih organi..

KAL-MAG plus D (kalcij - magnezij + vitamin D) hover image

KAL-MAG plus D (kalcij - magnezij + vitamin D)

21.60€

KAL-MAG plus D (kalcij - magnezij + vitamin D) Prehransko dopolnilo z ORGANSKIN kalcijem, magnezijem in vitaminom D3  Nič sintetičnega! Ne vsebuje gensko spremenjenih or..

Koencim Q10 hover image

Koencim Q10

49.60€

Koencim Q10 Koencim Q10 naravnega in visoko biorazpoložljivega izvora Nič sintetičnega! Ne vsebuje gensko spremenjenih organizmov. Ni dodanih sintetičnih arom, barvil, sladi..

Magnezij kompleks hover image

Magnezij kompleks

21.24€

Magnezij kompleks Magnezij kompleks 100% veganski, biorazpoložljiv, naravnega izvora  Nič sintetičnega! Ni dodanih sintetičnih arom, barvil, sladil.  Ne vsebuje ge..

Vitamin C s postopnim sproščanjem hover image

Vitamin C s postopnim sproščanjem

41.68€

Vitamin C s postopnim sproščanjem Vitamin C s postopnim sproščanjem je izdelan iz agrumov šipka, acerole in grenivk, ter dodanimi bioflavonoidi. Poleg tega ..

Prikazujem 1 od 10 do 10 (1 strani)