OČI, VID

Oči, vid

Oko je zapleten organ, ki nam omogoča, da vidimo. Z njim ne razločujemo le svetlobe od teme, temveč tudi barvo, obliko, velikost in oddaljenost predmeta.

Svetloba od predmeta (temno zelena puščica) vpada v oko in se prek očesne leče usmeri na mrežnico – zaslon, poln vidnih čutnic. Od tam zbrane informacije prek vidnega živca potujejo do možganov, ki nam ustvarijo sliko okolice. Slika predmeta (svetlo zelena puščica) je vedno prava, obrnjena ter pomanjšana. Jasno in ostro vidimo predmet le, če leča svetlobo, ki prihaja od predmeta, zbere točno na mrežnici.

Za zdravje oči in ostrejši vid

Zdravje oči podprite z predvsem z zdravo prehrano
Uravnotežena prehrana z veliko sadja in zelenjave, veliko pripomore k splošnemu dobremu počutju in blagodejno vpliva tudi na oči. Antioksidanta – karotenoida: Lutein in zeaksantin, ki se nahajata v temno zeleni sadju in zelenjavi in koruzi, delujeta kot naravna zaščita mrežnice in sta povezana z zmanjšanjem tveganja za nastanek starostne degeneracije rumene pege oz. makule.
Resveratrol, ki se nahaja v grozdju in vinu, je močen antioksidant, zato deluje blagodejno pri celi paleti očesnih bolezni, npr. sivi mreni, glavkomu in zlasti starostni degeneraciji makule. Vitamin C upočasni napredovanje starostne degeneracije makule (rumene pege) in slabšanje vida ter zmanjša možnost nastanka katarakte.
Stop z kajenjem in alkoholom
Če kadite, prenehajte. Kajenje bistveno poveča nastajanje sive mrene in starostne degeneracije makule. Vsekakor ni nikoli prepozno prenehati s kajenjem in si  tako zmanjšati možnost nastanka bolezni.
Pri prekomernem uživanju alkohola se močno poveča tveganje za pojav sive mrene ali degeneracije makule. Poleg tega lahko preveč alkohola povzroči pomanjkanje določenih hranil, kar lahko poslabša vid.
Kako poguben vpliv na telo ima kajenje, je znano praktično vsem. Cigarete škodujejo tudi očem, saj zmanjšajo njihovo prekrvavitev, zaradi česar trpita očesni živec in mrežnica. Kajenje povzroči tudi hitrejše staranje očesne leče. Raziskave kažejo, da kadilci in bivši kadilci večkrat zbolijo za sivo mreno ali starostno degeneracijo makule. Poleg tega pa se je izkazalo tudi, da imajo zvišan očesni pritisk.
Tudi oči potrebujejo počitek in spanec
Kakovosten spanec je nujen za naše dobro počutje ter dobro delovanje telesa. Oči niso pri tem nobena izjema. Ne samo da premalo spanca povzroča podočnjake, trzanje veke in tudi suhe oči, povzroči lahko celo nastanek glavkoma, do česar pride zaradi previsokega očesnega pritiska. Če pa dovolj spite, se oči lahko sprostijo in obnovijo.
Redni pregledi vida
Očesni pregled ne odkriva samo dioptrijo ampak tudi težave spošnega zdravja, kot je povišan pritisk in sladkorna bolezen. Nekatere bolezni, ki povzročajo slepoto, kot je glavkom, nimajo vedno simptomov, tako da lahko začnemo izgubljati vid, ne da bi se tega zavedali. Priporočljivo je, da se opravi okulistični pregled redno na dve leti.

Za zdravje oči in ohranjanje vida, vam bodo v veliko pomoč spodaj predlagana biokompatibilna prehranska dopolnila za odrasle Neolife, ki so varni in hitro ter učinkovito zapolnijo vrzeli v vaši vsakdanji prehrani.

Izdelki v kategoriji so navedeni izključno informativno in ne nadomestijo prehrane, zdravil in zdravniške oskrbe. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano. Pomembna sta zdrav način življenja ter raznolika in uravnotežena prehrana.
 

Podkategorije

Naravni multivitamini z železom hover image

Naravni multivitamini z železom

54.33€

Naravni multivitamini z železom Naravni multivitamini FORMULA IV za dan poln energije Veliko več kot vitamini in minerali - edini izdelek na svetu s celotno življenjsko verig..

Omega 3 Salmon Oil Plus hover image

Omega 3 Salmon Oil Plus

39.74€

Omega 3 Salmon Oil Plus Naravno olje negojenih rib Omega 3 Salmon Oil Plus, Neolife izdelano na osnovi večkrat nenasičenih maščobnih kislin. Brez okusa in ''spahovanja'' ..

4 izdelki v 1 (Prehranska piramida) hover image

4 izdelki v 1 (Prehranska piramida)

56.86€

4 izdelki v 1 (Prehranska piramida) Za dobro počutje in zdravje dopolnite svojo vsakodnevno prehrano z biorazpoložljivimi izdelki PRO VITALITY Plus  Nič sintetičneg..

Brusnice in borovnice kompleks hover image

Brusnice in borovnice kompleks

29.20€

Brusnice in borovnice kompleks Brusnice in borovnice kompleks je antioksidant širokega spektra, topen v vodi, pridobljen iz prehrambenih virov bogatih s flavonoidi (iz sa..

CAROTENOID COMPLEX - antioksidant hover image

CAROTENOID COMPLEX - antioksidant

59.48€

CAROTENOID COMPLEX - antioksidant CAROTENOID COMPLEX - antioksidant z znanstveno dokazano učinkovitostjo Nič sintetičnega! Ne vsebuje gensko spremenjenih organizmov. Ni doda..

Vitamin E kompleks hover image

Vitamin E kompleks

38.51€

Vitamin E kompleks Naravni "vitamin mladosti" E vitamin kompleks - Wheat Germ Oil, za zdravo srce in mladostno kožo. Nič sintetičnega! Ne vsebuje gensko spremenjeni..

Prikazujem 1 od 6 do 6 (1 strani)