KOŽA

Koža

Koža je največji organ oziroma čutilo, ki varuje vse druge organe v organizmu.

Pri odraslem človeku meri do 2 m² in tehta do 10 kg. Po površini je največji organ, po teži pa najtežji. Po funkciji je najbolj vsestranski organ. Služi za razmejitev telesa od okolice, kot ščit pred vplivi okolja, sredstvo sporazumevanja, regulacija temperature telesa, izmenjava snovi z okoljem, zaznavanje dotika, temperature, sintezo vitamina D itd.
V ožjem pomenu ločimo vrhnjico oziroma pokožnico (epidermis) in debelejšo usnjico.
Koži pripada še podkožje, ki veže kožo na podlago.

Zgradba kože

Vrhnjica ali epidermis, je zunanja plast in je iz večskladnega ploščatega epitelija. Je različno debela; najdebelejša je na dlani in podplatu. Osnovno plast celic imenujemo zarodna plast, ker v njej nastajajo vedno nove celice, ki se premikajo proti površni, poroženevajo in se luščijo (roževinasta plast). Celice te plasti vsebujejo pigment melanin, ki globlje dele kože ščiti pred ultravijoličnimi žarki. Na površini je poroženela plast sestavljena iz celic, ki odmirajo; nimajo več jedra, vsebujejo pa beljakovino keratin. Ta plast ne prepušča vode, zato telo varuje pred izsušitvijo, zadržuje telesno toploto in tudi preprečuje vdor bakterij v notranjost telesa. Povrhnjica se prehranjuje z difuzijo. Hrana prehaja od usnjice v povrhnjico, saj povrhnjica ne vsebuje žil saj ni prekrvavljena.

Usnjica ali dermis, je najmočnejša plast kože, saj je lahko debela nekaj milimetrov. Zgrajena je iz čvrstega in elastičnega veziva, zaradi katerega je koža hkrati čvrsta in prožna. Usnjica vsebuje tudi bogat preplet krvnih žil in mezgovnic. V prepletih je lahko shranjena večja količina krvi, zato je koža pomembna za uravnavanje telesne temperature. V tej plasti so tudi številne žleze znojnice in lojnice, lasje in dlake, živci in čutilna telesca, ki posredujejo občutke toplote, mraza in mehanskega pritiska. Z njimi spoznavamo nekatere fizikalne lastnosti predmetov.

Podkožje ali subkutis, je globoka plast pod usnjico. Sestavlja ga rahlo vezivo in več ali manj maščobe, ki preprečuje oddajanje toplote in tudi varuje globlje ležeče organe pred mehanskimi vplivi (udarci...). VIR

Za preventivo ali lajšanje že nastalih težav z vašo kožo, vam bodo v veliko in učinkovito pomoč spodaj predlagani naravni vitamini Neolife, saj so varni, biokompatibilni in brez stranskih učinkov.

Izdelki v kategoriji so navedeni izključno informativno in ne nadomestijo prehrane, zdravil in zdravniške oskrbe. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano. Pomembna sta zdrav način življenja ter raznolika in uravnotežena prehrana.

Podkategorije

ACIDOPHILUS Plus - PROBIOTIK hover image

ACIDOPHILUS Plus - PROBIOTIK

49.46€

ACIDOPHILUS Plus - probiotik ACIDOPHILUS Plus, učinkovit probiotik s kulturo živih probiotičnih bakterij, ter ciljno dostavo vseh bakterij do črevesja.  Nič sintetičnega..

Naravna OMEGA 3 kapsule hover image

Naravna OMEGA 3 kapsule

39.74€

Naravna omega 3 kapsule Naravna omega 3 kapsule SALMON OIL Plus, s celotnim spektrom omega 3 maščobnih kislin   Nič sintetičnega! Ne vsebuje gensko spremenjenih o..

Naravni multivitamini z železom hover image

Naravni multivitamini z železom

54.33€

Naravni multivitamini z železom Naravni multivitamini FORMULA IV za dan poln energije Veliko več kot vitamini in minerali - edini izdelek na svetu s celotno življenjsko verig..

ALL-C vitamin za otroke in odrasle hover image

ALL-C vitamin za otroke in odrasle

22.15€

ALL-C vitamin za otroke in odrasle  Dehidrirana pomaranča v pasteli za lizanje. Ena pastela vsebuje vse, kar vsebuje 1 pomaranča - razen vode. Nič sintetičnega! Ne vseb..

Aloe Vera Gel hover image

Aloe Vera Gel

15.00€

Aloe Vera Gel Leta 1934 je nek radiolog poskusil Aloje vera gel na žrtvi opeklin zaradi rentgenskih žarkov in ugotovil, da je sredstvo bolj učinkovito od katerega koli drugega z..

Naravna vlažilna krema hover image

Naravna vlažilna krema

12.08€

Naravna vlažilna krema za roke in telo Naravna vlažilna krema za roke in telo Moisturizing Hand Body Lotion Ni dodanih sintetičnih arom, barvil ali konzervansov. pH izdelka ..

Naravni gel za tuširanje hover image

Naravni gel za tuširanje

13.59€

Naravni gel za tuširanje Naravni gel za tuširanje Refreshing Bath Shower Gel Ni dodanih sintetičnih arom, barvil ali konzervansov. pH izdelka je prilagojen pH ..

Nežni šampon za lase hover image

Nežni šampon za lase

12.40€

Nežni šampon za lase Naraven in nežen šampon za lase Mild Revitalizing Shampoo Ni dodanih sintetičnih arom, barvil ali konzervansov. pH izdelka je prilagojen p..

Vitamin E kompleks hover image

Vitamin E kompleks

38.51€

Vitamin E kompleks Naravni "vitamin mladosti" E vitamin kompleks - Wheat Germ Oil, za zdravo srce in mladostno kožo. Nič sintetičnega! Ne vsebuje gensko spremenjeni..

Prikazujem 1 od 9 do 9 (1 strani)