Kako se zašèiti pred senenim nahodom ali alergijo na cvetni prah

Kako se zašèiti pred senenim nahodom ali alergijo na cvetni prah, svetuje Zdravoznaravo

Pomlad je èas, ko se narava prebudi in oživi v cvetju in zelenju. Za marsikoga je to najlepši del leta, za tiste, ki trpijo za alergijo na cvetni prah, pa je lahko to obdobje zelo neprijetno. Preberite, kako lahko omilite težave, da bi lahko kar najbolj uživali tudi v cvetoèih dneh.

 

Alergija na cvetni prah ali prehlad?

Èe vas v pomladanskem èasu zaènejo muèiti kihanje, voden izcedek, zamašen nos, draženje v grlu ter srbeèe in pordele oèi, vèasih tudi glavobol, kašljanje, težko dihanje, razdražljivost in nespeènost, razmislite, kaj je vzrok vašega slabega poèutja. Najprej izkljuèite možnost navadnega prehlada, katerega simptomi so sicer podobni alergijskemu rinitisu, torej alergiji na cvetni prah ali senenemu nahodu, kot še imenujemo to alergijo, vendar med njima vendarle obstajajo razlike.

 

Pri prehladu so simptomi prisotni dva tedna ali manj, pri senenemu nahodu pa trajajo glede na to, kako dolgo smo izpostavljeni alergenom. Drugaèna je tudi barva izcedka iz nosu – pri prehladu je rumenkasta, pri alergiji pa je izcedek prozoren in voden. Pri alergiji tudi ni povišane telesne temperature in boleèin v sklepih in mišicah, med tem ko so ti simptomi pri prehladu pogosti. Ali gre za alergijski rinitis, zdravnik potrdi z alergološkimi preiskavami (npr. vbodni test, krvni testi), ki pokažejo tudi, kateri alergen povzroèa težave.

 

Najboljša preventiva

Najbolj osnoven pristop zdravljenja senenega nahoda je z okrepitvijo in dvigom imunskega sistema.

Med najpogostejše alergene sodijo ambrozija, leska, jelša, topol, jesen, breza, platana, hrast, trave, trpotec, pravi kostanj in pelin. Zato se najprej informirajte o èasu cvetenja rastlin, katerih pelod povzroèa vašo alergijo. V Sloveniji se zaèetek cvetnega obdobja zaène že januarja, najveè alergenih rastlin pa cveti aprila in maja, zato bodite takrat še posebej previdni. Ravnajte se po pelodnem koledarju in spremljajte pelodno napoved, ki daje podrobne dnevne informacije o koncentraciji pelodov v zraku. Biometeorološko napoved, ki vkljuèuje te podatke, najdete na spletni strani Agencije RS za okolje arso.si v zavihku Vreme med Napovedmi in podatki.

 

Simptome lahko prepreèimo z okrepitvijo imunskega sistema pred in že med cvetenjem z programom NEOLIFE.

Ob redni uporabi do konca sezone cvetenja simptomov alergije na cvetni prah skorajda ne boste opazili.

 

Pelodom se lahko izognete na veè naèinov:

- pri èišèenju uporabljajte vodne sesalnike,

- iz stanovanja odstranite preproge in plišaste igraèe,

- po prihodu domov se takoj oprhajte, si umijte lase in preoblecite v sveže obleke,

- èe živite v mestu, ne prezraèujte prostora proti veèeru, èe pa živite na podeželju, se prezraèevanju izogibajte

- med 5. in 10. uro,

- med vožnjo zapirajte avtomobilska okna,

- perilo sušite v sušilnem stroju ali v notranjih prostorih,

- hišne ljubljenèke po sprehodu vestno oprhajte,

- med gibanjem v naravi zašèitite oèi z oèali.

 

Zdravljenje

Pri zdravljenju sezonskega alergijskega rinitisa se najpogosteje uporabljajo lokalni antihistaminiki v obliki sirupa in tablet, prvi so namenjeni otrokom, drugi pa odraslim. Antihistaminiki se obièajno uporabljajo pri blažjih oblikah alergije. Pri težjih oblikah se dodatno uporabljajo antihistaminiki s sistemskim delovanje v obliki tablet in kapsul. Èe vam pogosto teèe iz nosu in/ali je zamašen, vam zdravnik lahko predpiše tudi kortikosteroidna pršila za nos (obstajajo tudi koritkosteroidi v obliki kapljic za oèi in tablet), izrazito neprijetne simptome pa si lahko lajšate tudi z dekongestivnimi kapljicami, ki so v lekarnah na voljo brez recepta. Te kapljice lahko uporabljate samo nekaj dni, saj prekomerna uporaba vodi v kroniène poškodbe nosne sluznice in celo odvisnost od izdelka.

Èe ste alergièni na najveè tri alergene, je možna tudi terapija s hipersenzibilacijo, pri kateri v podkožje vbrizgajo alergen. Dozo nato v rednih èasovnih presledkih postopoma poveèujejo in tako ustvarijo imunološko toleranco, terapija pa traja relativno dolgo.

 

Pomoè iz lekarne

V lekarnah najdemo tudi druge izdelke, s katerimi si lahko lajšamo težave. Ena izmed njih je fiziološka raztopina v obliki pršila ali kapljic, lahko pa posežete tudi po oljnih pršilih, ki sluznico vlažijo in istoèasno izpirajo alergene, hkrati pa si tako olajšate dihanje in umirite kihanje. Na voljo so tudi razpršila, ki v nosu ustvarjajo posebno plast, ki nase veže alergene ter tako ustavlja kihanje in izcedek iz nosu ter varujejo tudi pred srbenjem oèi, pogosto pa celo prepreèijo, da bi do alergijske reakcije sploh prišlo. Èe vas zaradi senenega nahoda muèi glavobol, si lahko pomagate tudi s protiboleèinskimi dopolnili. Pomagate si lahko tudi s pripravki, ki vsebujejo Karotenoide in Flavonoide, moène antioksidante, ki deluje preko imunskega sistema in zavira alergijske odzive.Naravna pomoè  in NEOLIFE

Pomembno je, da okrepite svoje telo in splošni imunski sistem s primerno hrano: uživajte dovolj vitamina C, mašèobnih kislin Omega 3 (nahaja se v orešèkih, lanenem olju, ribah), vitamina B5 (najdete ga v kvasu, rumenjakih) in vitamina E (viri so orešèki, olja) ter magnezija, kalcija in selena. Segajte po polnozrnatih živilih, rjavem ali divjem rižu, kašah, temno rdeèi in zeleni zelenjavi, jejte èièeriko in leèo. Alergijo na cvetni prah lahko blažite tudi na veè naravnih naèinov. Èim pogosteje si obraz splakujte s hladno vodo, oèi pa spirajte z mlaènim èajem in na veke nanašajte gel aloje vere. Pripravite si lahko tudi obkladke iz kamiliènega in lipovega èaja. Poskusite lahko tudi s homeopatskimi zdravili, ajurvedo in akupunkturo, s katerimi dosegajo zelo dobre rezultate.  VIR


   ACIDOPHILUS PLUS - NAROÈI    


  OMEGA 3 PLUS - NAROÈI


  CAROTENOID COMPLEX - NAROÈI                          Izkušnja staršev z uporabo NEOLIFE programa

Write a comment

Note: HTML is not translated!