Najnovejše o zdravju srca in ožilja

Srce je mišica našega telesa, ki opravlja najbolj garaško delo. Vsak dan naredi veš kot 100.000 utripov in prečrpa več kot 10.000 litrov krvi. 1
Brez pravilno delujočega srca, bi bili prikrajšani za kisik in hranilne snovi, kar nujno potrebujemo za optimalno delovanje svojega organizma. Ohranjati zdravje srca in ožilja je torej ključnega pomena, saj to vpliva na naš celotni organizem. Ne glede na napredek v medicini in vedno nove tehnologije, ki jo podpirajo, so bolezni srca in ožilja še vedno glavni vzrok smrti v svetu. 2
Dogaja se, da prizadenejo ljudi v vedno zgodnejših letih življenja, ne ozirajo se na spol ter predstavljajo resen problem.
Zdravljenje pogosto pomeni naporno hospitalizacijo ter vedno večje količine predpisanih zdravil.
Dobra novica je, da je normalno delovanje srčno-žilnega sistema povezano s prehrano in življenjskim slogom.
Različne študije vedno znova poudarjajo pomen telesne vadbe in ustreznega režima prehranjevanja, ki vzporedno prispevajo k dobri formi srca.
V tem članku vam predstavljamo nekatere izmed zadnjih revolucionarnih raziskav, povezanih z zdravjem srca ter nasvete, ki si jih, zaradi najpomembnejše mišice vašega telesa, vzemite k srcu.

Telesna vadba ter zdravje srca in ožilja
Ena od najboljših stvari, ki jih lahko naredite za svoje srce, je gibanje! Naš sedeči način življenja nas izpostavlja tveganju za razvoj bolezni srca in ožilja. Srce namreč ne dela s svojim polnim potencialom in se s časom poleni. 3
Telesna aktivnost je ena od osnovnih stvari za izboljšanje splošnega zdravstvenega stanja srca.
Prinaša vam številne prednosti, saj lahko na ta način vplivate na številne funkcije in stanja vašega organizma:
  • raven holesterola in trigliceridov
  • vnetna stanja v arterijah
  • telesna teža
  • prožnost krvnih žil
  • krvni pritisk
Ameriško ministrstvo za zdravje (US Department of Health) priporoča:
- Otrokom in adolescentom najmanj 3 x tedensko 1-urno vadbo, ki vključuje vaje za mišično moč in ojačanje kosti
- Odraslim priporoča 150 minut zmerne vadbe tedensko, 75 minut intenzivne telesne vadbe ali kombinacijo obeh. 4
* Za vse, ki niso aktivni, je priporočljivo začeti s hojo, ki jo postopno nadgradijo z večjimi razdaljami v daljšem časovnem obdobju.

Omega-3
Ameriško združenje za srce (American Heart Association – AHA) priporoča za podporo zdravja srca najmanj 2 porciji mastnih rib na teden, kar ni brez razloga.  5
Obsežni znanstveni dokazi podpirajo pomembno vlogo, ki jo imajo Omega-3 maščobne kisline za zdravje srca, saj prispevajo k vzdrževanju normalne ravni trigliceridov v krvi (dnevni vnos 2 g EPA in DHA prinaša prednosti in pripomore k vzdrževanju normalne ravni trigliceridov v krvi) ter prispevajo k vzdrževanju normalnega krvnega tlaka (dnevni vnos 3 g EPA in DHA prinaša prednosti in prispeva k vzdrževanju normalnega krvnega tlaka). 6
Globalni konzorcij-FORCE (Fatty Acids and Outcomes Research Consortium), ki osvešča javnost in obravnava vpliv maščobnih kislin na razvoj srčno-žilnih ter drugih kroničnih obolenj modernega časa, je pred kratkim objavil raziskavo, ki potrjuje pomen Omega-3 maščobnih kislin iz rib ter nekatere hrane rastlinskega izvora na delovanje srca. Rezultati izhajajo iz različnih obsežnih raziskav, ki so bile opravljene v 16 državah na vzorcu več kot 45.639 osebah. 7
Objava predstavlja do danes najpopolnejšo zbirko podatkov in potrjuje vpliv Omege-3 oziroma pomen uživanja rib, bogatih z Omego-3.

Podrobnosti in naročilo izdelka: OMEGA-3 Lososovo olje

OSTALE HRANILNE SNOVI, ki so pomembne za srce:
- VLAKNINE: Že dolgo vemo, da prehrana, ki je bogata z vlakninami, podpira zdravje srca in ožilja in niža ravni holesterola.
Guar gumi (najmanj 10 g/dan), glukomanan (najmanj 4 g/dan) in beta-glukan iz ovsa (najmanj 3 g/dan) prispevajo k ohranjanju normalnih ravni holesterola v krvi.
Zasebna raziskovalna univerza Northwestern University iz Ilinoisa je potrdila še nekatere dodatne prednosti vlaknin. Raziskovalci so bili nad rezultati raziskav presenečeni: vsi bi morali slediti režimu prehranjevanja z večjim vnosom vlaknin. 8
In koliko vlaknin bi morali uživati? Ameriško združenje za srce priporoča odraslim najmanj 25 gramov prehranskih vlaknin dnevno. 9

Vlaknine vsebuje: NeoLife Bar,  NeoLife Shake

- OMEGA-3, FOLNA KISLINA in vitamini skupine  B
Homocistein je aminokislina, ki se sintetizira v organizmu. V večjih količinah ga povezujejo s povečanim tveganjem za srce in ožilje. 10
Nove raziskave potrjujejo pomen folata ter vitaminov B6 in B12, ki sodelujejo pri normalni presnovi homocisteina.
Znanstveniki niso še dognali, kako povišane ravni homocisteina delujejo pri tveganju za srce in ožilje, vendar vse kaže, da je škoda povezana z arterijami in posledično z aterosklerozo.
V eni zadnjih meta-analiz so raziskovalci zbrali rezultate 13-ih raziskav, ki so obravnavale prehransko dopolnjevanje z Omego-3 v kombinaciji s folno kislino ter vitaminoma B6 in B12. Učinek zmanjšanja ravni homocisteina je bil večji v primerjavi s prehranskim dopolnjevanjem izključno z Omego-3. Zaključili so, da lahko tudi drugim hranilom pripišemo vlogo pri nižanju ravni homocisteina. 11

Omega-3, FOLNA KISLINA in vitamini skupine B vsebuje: Pro Vitality +

Koencim Q10: NAPOLNITE SVOJE CELICE
Koencim Q10 (CoQ10, znan tudi kot ubikinon) je pomembna snov, ki se tvori v telesu. Zaužijemo ga lahko s prehrano. Bogat vir so meso, ter ribe, vendar količine iz prehrane ne zadoščajo potrebam našega organizma.
CoQ10 se nahaja v vseh celicah organizma in je najbolj koncentriran v organih z visokimi energetskimi potrebami: srce, jetra in ledvice. 13
Ker ga naše telo sintetizira samo, se v mladosti redko zgodi, da bi prišlo do pomanjkanja.
S staranjem in ob jemanju nekaterih zdravil pa se naravna koncentracija Koencima Q10 v telesu zmanjšuje. Ko govorimo o zdravilih, mislimo predvsem na statine, ki se pogosto predpisujejo za nižanje ravni holesterola in trigliceridov v krvi. Dokazano je bilo, da obenem, ko v telesu nižajo raven holesterola, zavirajo naravno tvorbo in s tem potrebne količine Koencima Q10. 14
Iz navedenega je očitno, da lahko vrzeli premostimo z dopolnjevanjem k prehrani.

Podrobnosti in naročilo izdelka: Koencim Q10

POVEZAVA MED: ustno higieno in zdravjem srca
Ste morda vedeli, da je ustna higiena lahko povezana s tveganji za srce in ožilje? Ta vpliv je pogosto zanemarjen.
Ustna higiena ne služi zgolj zdravju zob in ustne votline, temveč je povezana z vašim celotnim organizmom. Paradontitis je kronično vnetje obzobnih tkiv, ki povzroči odmik dlesni in posledično izpadanje zob. Ko je ustna higiena nezadostna, se lahko preko krvnega obtoka vnetje postopoma seli po organizmu in povzroča težave v drugih notranjih organih, kot so srce, jetra in ledvice.
V eni zadnjih raziskav po podatkih Danskega združenja – DANCOS (Danish Nationwide Cohort), ki je bila opravljena na več kot 17.600 osebah, je bilo ugotovljeno (v primerjavi s skupino 83.000 - kontrolni vzorec povprečne populacije), da so imeli tisti z diagnozo paradontitisa znatno več obolenj srca in ožilja ter višjo smrtnost.
Njihovo tveganje za težja in nenadna obolenja srca in ožilja je bilo višje za 50% ter 100 do 170% večjo verjetnost za potek bolezni s smrtnim izidom.12
Drži torej, da je pomembno skrbeti za ustrezno ustno higieno: ne poskrbimo le za ohranjanje lepega nasmeha, temveč pomembno zmanjšamo tveganje tudi za druga kronična vnetna obolenja.

REFERENCE
1. Arkansas Heart Hospital. Amazing Heart Facts. Available from: http://www.arheart.com/cardiovascularhealth/amazing-heart-facts/. Accessed Sept 21, 2016.
2. World Health Organization. Global status report on noncommunicable diseases 2014. 2014;9.
3. World Health Organization. The World Health Report 2002 – Reducing Risks, Promoting Healthy Life. 2002.
4. US Department of Health and Human Services. 2008 Physical Activity Guidelines for Americans. 2008; 15-19.
5. American Heart Association. Fish and Omega-3 Fatty Acids. Available from: http://www.heart.org/HEARTORG/HealthyLiving/HealthyEating/HealthyDietGoals/Fish-and-Omega-3-Fatty-Acids_UCM_303248_Article.jsp#.V_VBQZMrJcA. Accessed Sept 22, 2016.
6. Lavie CJ, et al. Omega-3 polyunsaturated fatty acids and cardiovascular diseases. J Am Coll Cardiol. 2009 Aug;54(7):585-94.
7. Del Gobbo LC, et al. ω-3 Polyunsaturated Fatty Acid Biomarkers and Coronary Heart Disease: Pooling Project of 19 Cohort Studies. JAMA Intern Med. 2016 Aug;176(8):1155-66.
8. Lavie CJ, et al. Omega-3 polyunsaturated fatty acids and cardiovascular diseases. J Am Coll Cardiol. 2009 Aug;54(7):585-94.
9. American Heart Association. Whole Grains and Fiber. Available from: http://www.heart.org/HEARTORG/HealthyLiving/HealthyEating/HealthyDietGoals/Whole-Grains-and-Fiber_UCM_303249_Article.jsp#.V_
VKXJMrJcA. Accessed Sept 22, 2016.
10. Peny HY, et al. Elevated homocysteine levels and risk of cardiovascular and all-cause mortality: a metaanalysis of prospective studies. J Zhejiang Univ Sci B. 2015 Jan;16(1):78-86.
11. Dawson SL, et al. A combination of omega-3 fatty acids, folic acid and B-group vitamins is superior at lowering homocysteine than omega-3 alone: A meta-analysis. Nutr Res. 2016 Jun;36(6):499-508.
12. Hansen GM, et al. Relation of Periodontitis to Risk of Cardiovascular and All-Cause Mortality (from a Danish Nationwide Cohort Study). Am J Cardiol. 2016 Aug;118(4):489-93.

Write a comment

Note: HTML is not translated!