Čemaž, zdravilna rastlina iz gozda

Čemaž, zdravilna rastlina iz gozda – priporoča Zdravo z naravo

Že poznate čemaž? Gre za zelo zdravilno rastlino, ki jo lahko spomladi najdemo v gozdu. Čemaž je zelo zdrav, saj vam lahko da še več kot Česen, ki je naravni antibiotik.


Čemaž so poznali že stari Rimljani. Raste od marca do junija in cvete v aprilu in maju v gosto poraslih preprogah. Mladi listi so sveže zeleni in svetli, zraste od 25–30 centimetrov visoko. Lahko ga gojite, a čebulice posadite v vlažna tla pod drevesi in grmovjem.


Divji česen za medvede

Prišla je sezona uživanja čemaževih listov. Čemaž (Allium ursinum), ki ga drugače imenujemo tudi divji česen, medvedji česen, čremož, kačji lek, štrkavec in gozdni česen, ima podoben okus kot česen, le blažjega. Čemaž je izjemno zdravilen in govori se, da ga iščejo medvedje, ko se prebudijo iz zimskega spanja, da si očistijo želodec, črevo in kri, zato ni slaba ideja, da si tudi sami omislite očiščevalno kuro iz njegovih osvežilnih listov.

 

Čemaž raste po vlažnih listnatih gozdovih, pri nabiranju pa moramo biti zelo pozorni, saj je na las podoben dvema zelo strupenima rastlinama; šmarnici in podlesku.

 

Kako jih ločiti?

* Nobena izmed njiju ne diši po česnu;

  - Šmarnica cveti precej drugače od čemaža, listi pa so skoraj identični.

  - Podlesek raste v rozetah, listi so pri dnu žleboviti, rastlina pa je bolj toga in raste navpično.

 

Zastrupitev z jesenskim podleskom poteka v več fazah.

Dve do 12 ur  po zastrupitvi bolnikom postane slabo, bruhajo in imajo bolečine v trebuhu ter hudo drisko.

Po 24-ih do 72-ih urah po zastrupitvi pa pride do okvar srca, jeter, ledvic, trebušne slinavke in pljuč.

Po štirih do petih dneh se zniža število belih krvnih celic in ploščic, zato se poveča nevarnost za okužbe in krvavitve. Po dveh do treh tednih pa bolnikom izpadejo še lasje.


Rastlino ali njene dele moramo zato po njihovih navodilih vedno vzeti s seboj k zdravniku, saj bodo tako v bolnišnici veliko lažje prepoznali rastlino in ustrezno ukrepali.


      

Pri nabiranju čemaža bodite zelo previdni in vsak list pozorno poglejte in poduhajte.

  - Če zamenjate čemaž (1) in kačjo dresen (2), ni tako hudo.

  - Toda šmarnice (3) in jesenski podlesek (4) so zelo strupeni in celo smrtno nevarni.

* Preden liste utrgate, vsakega podrgnite med prsti – samo čemaž zadiši po česnu.


Tradicionalna fitoterapija mu priznava ugodne vplive na:

  • Ureja prebavo.

  • Odvaja odvečno vodo iz telesa.

  • Deluje kot antibiotik in lahko pomaga tudi pri odganjanju glist.

  • Čisti kri, kožo in dihala.

  • Preprečuje nastajanje krvnih strdkov in notranjih krvavitev.

  • Pomaga pri težavah z dihali in določenih boleznih, povezanih z njimi, med drugim tudi astmo.

  • Čisti ledvice in mehur.

  • Izboljša splošno počutje in prežene spomladansko utrujenost.

  • Poživlja (daje energijo).

  • Sprošča mišice in krepi želodec.

  • Niža in ureja krvni pritisk.

  • Znižuje nivo holesterola.

  • Pomaga zbijati vročino.

  • Blažilno deluje na živčni sistem.

  • Učinkovit je zoper aterosklerozo.

  • Prebavne motnje, kot so diareja, vetrovi,

  • Zvišuje pa tudi odpornost proti infekcijam.

Razstrupljevanje s pomočjo čemaža je zelo priporočljivo, ko odstranimo vse amalgamske zalivke iz zob.

Čemaž izloča predvsem živo srebro, ki se je nabralo v tkivu, mišicah, živčevju in sluznicah.

 

Čemaž kot čistilec telesa

Spomladi si privoščite kure v obliki soka iz svežih čemaževih listov, poleti pa si sok pripravite iz čebulic.

Dve pesti listov ali čebulic zmešajte z decilitrom vode, odcedite in shranite v hladilniku. Uživajte po dve žlici soka trikrat na dan.

 

Odličen je za čiščenje želodca, črevesja in krvi. Očisti telo, odstrani strupene snovi in zdravi kronično nečisto kožo. V knjigah najdemo zapise, da naj ga uživajo bolehni in šibki ljudje z lišaji, gnojnimi čiri, izpuščaji.

Sveže pripravljeni listi so uporabni pri čiščenju ledvic in mehurja ter pospešujejo izločanje seča.

Čisti zasluzena pljuča ter jetra in žolčnik.

 

Čemaž je nadvse uporaben v kuhinji, kjer lahko v veliki meri nadomesti česen.

Uporabljajte ga kot dodatek ali kot začimbo, dodajajte ga omakam, prikuham, špinačam in juham.

Kuhanim jedem presen čemaž dodajamo šele, ko jih postrežemo, saj kuhan izgubi zdravilno moč, okus in ostrino.

Najpreprosteje je čemaž uporabiti v:   

- namazih iz skute

- kisle smetane

- tofuja

- zmletih sončničnih semen

- hladno stiskanih olj

 

-Drobno narezan čemaž vmešajte kot začimbo, a ne pretiravajte s količino.

-Iz čemaža, krompirja ali buče lahko skuhate okusno kremno juho.

-Uporabite ga kot dodatek k regratu, motovilcu in solati, dodajte ga špinači.

-Drobno narezanega uporabite kot začimbo na cmokih in krompirju. S čemažem nikoli ne pretiravajte.

 

 

Čemažev pesto lahko uporabljate na različne načine. Najboljši je na testeninah, lahko ga dodate rižoti ali različnim mesnim omakam. Z nekoliko domišljije lahko naredite čemažev burek, čamaževo juho ali ga dodate vsem vrstam solat.


Za čemažev pesto potrebujemo:

- 2 kg sveže natrganega čemaža

- 1 dcl hladno stiskanega olivnega olja

- malo večji ščepec soli

V sekljalniku sesekljamo sveže natrgan in očiščen čemaž, dodamo, sol in nekoliko olivnega olja. Ko zmes postane gosta in dobro premešana, jo z leseno žlico previdno naložimo v manjše kozarčke, saj ima čemaž, ko je enkrat odprt le dober mesec rok trajanja, ker nismo dodali nobenih konzervansov.

Je popolnoma naravno, zdravilno in brez umetnih konzervansov. Dobro je, če kozarce prej oplaknemo s toplo vodo, preden pa jih dobro zapremo, do vrha zalijemo zmes z ekstra olivnim oljem, ki deluje kot konzervans.



Vse to pa lahko dopolnite z učinkovitim izdelkom Garlic Allium Complex, ki vsebuje celoten spekter vseh najvažnejših čebulnic,

  - Česen                          

  - Čebula

  - Peteršilj

  - Drobnjak

  - Por

      brez "smrdečih" in neučinkovitih eteričnih olj.


           NAROČI 

                                            








Write a comment

Note: HTML is not translated!